Artikels

Nieuw fris logo voor Amico

Het kiezen van een goed logo is verre van eenvoudig. Het is namelijk het uitgangsbord van de vereniging en dus ontzettend belangrijk. We wilden samenwerking en vriendschap uitdrukken en een handdruk leek ons hiervoor het meest geschikt, maar dan waren er nog tal van mogelijkheden. We zochten en vonden enkele richtlijnen.

Een logo moet uniek zijn, liefst nog nergens gebruikt zijn, maar mag zeker geen gelijkenissen vertonen met de concurrentie. Tegelijkertijd moet het simpel genoeg zijn qua design; te veel symbolen zorgen ervoor dat de boodschap verloren gaat.

Een logo moet goed herkenbaar zijn, zelfs als men er met de auto voorbij rijdt. Men moet het kunnen onthouden en zelfs een kind moet het kunnen natekenen of beschrijven aan zijn vrienden.

Een logo moet niet staan voor wat we doen, want dit kan altijd veranderen doorheen de jaren en een logo aanpassen wordt afgeraden. Alle deelgroepen erop zetten kan het veel te druk maken, wat dan weer slecht is voor de herkenbaarheid.

Een logo moet zowel groot (affiche, groepsvlag) als klein (strooibriefjes, visitekaartje) toepasbaar zijn. De totale oppervlakte van het logo is hiervoor best vierkantig. De tekst moet tot het minimum beperkt worden en het concept of symbool moet tijdloos zijn.

Er mogen niet meer dan 3 kleuren gebruikt worden en speciale effecten zoals schaduw, 3d-effecten worden afgeraden omdat dit zeer mode gevoelig is. Een logo moet tevens zijn betekenis en herkenbaarheid behouden in het zwart wit. Tenslotte moet het durf en vertrouwen uitstralen, nooit zwakte of saaiheid.

Na maanden van wikken en wegen, vergelijken, herkleuren en bijwerken kunnen we u vandaag met trots ons nieuw logo voorstellen. De zachte maar toch opvallend kleuren complementeren het eenvoudig maar duidelijk design tot een fris en universeel logo.

Tenslotte wil ik de vele mensen bedanken die hieraan hebben meegewerkt: Marijke, Marie-Therese, Chris, Rony en Wim. Zonder hun hulp was dit nooit mogelijk geweest.

Wereldrecordpoging vendelen in de Zwitserse Alpen

Het barre winterweer deed me denken aan de wereldrecordpoging vendelen dat werd georganiseerd door het Interfolk Jungfrau Festival op zaterdag 10 oktober. Maar liefts 626 vlaggenzwaaiers waren aanwezig in de eeuwige sneeuw op de Zwitserse Jungfrau, 3454 meter boven de zeespiegel.

Onder begeleiding van vijf Alphornblazers zwaaiden ze hun vlaggen in de lucht en trotseerden ze de wind, sneeuw, mist en vriestemperaturen. Het is dan ook spijtig dat er geen gerechtsdeurwaarder aanwezig was om het wereldrecord officieel vast te leggen.

Ze hadden een grote opening gepland voor hun eerste Interfolk Jungfrau Festival maar de sneeuw zorgde voor heel wat problemen. De vaandeldragers uit Italië, die in niet al te warme historische kostuums aantraden, moesten noodgedwongen hun kostuums onder winterjassen verstoppen en de vlaggengroep Interlaken uit Zwitserland hadden niet allemaal sneeuwbestendige schoenen aan.

Na het verkorte vendelnummer gingen ze terug naar de droge tunnel, en na een gastronomische tussenstop, gingen de wereldrecordhouders weer bergafwaarts.

Wij konden er niet bij zijn, ondermeer door de drukke agenda, maar misschien wel volgend jaar. Rond 3:40 minuten (zie video) worden de vlaggen gezwaaid.

Vendelen op het VRT Journaal

Het vendelen haalt ook de media, dit bewijst de uitzending van het VRT Journaal over het KLJ Landjuweel op zondag 23 augustus.

Het volledig verslag is terug te vinden in een vroeger artikel te lezen op onze site of op het Nieuwsblad.

Een directe link naar het artikel valt hier te vinden.
De uitzending van het VRT Journaal valt hier te vinden.

Vroeger stonden de video's onder het artikel, maar vanaf nu staan deze op een afzonderlijke pagina en kan men door te klikken op het tv icoontje rechts van de titel, de relevante video's rechtstreeks bereiken.

Sinterklaasfeest in Ninove

Op zondag 6 december organiseerde de jeugdraad van Ninove zijn jaarlijkse Sinterklaasshow, maar deze keer niet in CC De Plomblom maar wel in het jeugdcentrum De Kuip. Deze keer werd er geen theatergezelschap ingehuurd maar was de show in eigen beheer van de jeugdraad, met hulp van de jeugdverenigingen. We waren er ook bij en zorgden ondermeer voor foto’s.

Na de aankomst van Sinterklaas was er een show met een mooie verhaallijn waarin de zak van Sinterklaas werd gestolen door stinkende inbrekers en ze deze door de prehistorie en de middeleeuwen moesten gaan zoeken. Muzikale en dansnummers zorgden voor de nodige afwisseling.

Na de show mocht elke jeugdvereniging enkele leden naar de Sint roepen om zich te verantwoorden of te feliciteren voor zijn gedrag doorheen het jaar. Daarna kreeg elk hun pakje en was het aan de beurt van de andere kinderen om bij de Sint te komen. Kortom, een mooie namiddag die de kinderen zeker niet zullen vergeten.

Blijf op de hoogte dmv onze rss-feed

Voor wie eenvoudig op de hoogte wil blijven van de groep, is er nu een rss-feed die vooral zal aanspreken bij de jongere generatie. Rss (Really Simple Syndication) betekent eigenlijk eenvoudige gelijktijdige publicatie, een technologie die te vergelijken valt met email. Zo komen onze artikels bij jullie binnen zonder dat de website moet worden bekeken, gewoon volautomatisch. Er bestaan al veel programma’s, alsook Gmail, die vlot overweg kunnen met deze nieuwsstromen.

Door technische problemen is de website verhuisd naar een nieuwe webhost en hebben we er tegelijkertijd voor gekozen om een dynamische link te gebruiken in al onze publicaties. Via de dynamische link wordt er doorverwezen naar de eigenlijke website, terwijl de link zeer eenvoudig te wijzigen is. Zo zal de surfer altijd zijn weg vinden naar onze groep.

Tot slot nog even de nieuwe links:

Website: http://amico.hopto.org/
Rss-feed: http://verenigingen.nieuwsblad.be/vereniging/vendelgroep-amico/feed

8e Gildedag in Gent

Op zondag 27 september trokken we naar Gent om de 8e Gildedag eens mee te maken. De straten waren niet afgezet en je kon met de auto tot aan de Vrijdagmarkt geraken, waar de optredens om 14u30 begonnen. De initiatie handboogschieten (roos en liggende wip) was al bezig en het podium stond klaar, maar verder was het nog rustig.

Langs dranghekkens waren de verschillende vlaggen van de gilden opgesteld en tegen het podium stonden enkele kannonnen te blinken. Er was ook een tentoonstelling van het koningszilver in de Lakenhallen (Sint-Baafsplein) maar dat was wat te ver om even vlug tussen de optredens te bezoeken.

De vendeliers van Hoogstraten openden met enkele reeksen op trommel. De Gelmelzwaaiers, zoals ze zich ook noemen, wisselden regelmatig tussen grote vlaggen en kleinere vlaggen met een meer modern design.

Daarna waren de dansers aan de beurt. Er waren bijzonder weinig jongeren in de gilden en ik zag dan ook dat veel van de gebrachte dansen werden aangepast naar seniorendansen. Dit viel vooral op bij de Ferlandus waar de Kempische hoppas ver zoek was. De dansen werden wel mooi afgewerkt maar ik was niet echt geïnspireerd om mee te dansen.

Het tweede optreden van de Gelmelzwaaiers was spectaculairder dan het eerste, met ook twee reeksen op moderne muziek. Dat had ik nu niet verwacht van een gilde, maar het was zeer mooi uitgewerkt. Al bij al was het een mooie en leerrijke dag.

Ninove Speelstad was een voltreffer!

Het begon allemaal nogal redelijk vroeg, met de opbouw om 10u aan het Dr. Hemerijckxplein. Ondanks het parkeerverbod stonden er nog auto's op het plein en liet de politie deze één voor één weg takelen. De verantwoordelijken van de jeugdverenigingen begonnen met het buiten zetten van de tafels, banken en stoelen.

De jeugdraad had voor koffiekoeken en koffie gezorgd, die er bij iedereen wel goed in gingen. De tafels en banken werden recht gezet en de volksspelen werden wat verder op het gras opgesteld en uitgetest. Ondertussen werden de vele springkastelen opgeblazen, de klimmuur opgebouwd en de gekke fietsen buiten gezet.

Tijdens de middag waren er broodjes, cola, limonade en water voorzien voor alle medewerkers. De standjes van de jeugdverenigingen werden opgezet en versierd; en dan was het wachten op de kinderen.

De zon kwam erdoor en de kinderen druppelden binnen: eerst allemaal naar de springkastelen, dat was wel te verwachten. Sommige springkastelen waren klimmuren, andere hindernissenparcours, en ze waren zo groot dat je er niet tegen kon kijken.

Het vendelen trok niet echt de aandacht, maar dat veranderde toen Jos De Slover volksdansen begon te geven en ik hem volgde met vergelijkbare vendelbewegingen. Het was pure improvisatie maar na één "dansje" waren er al twee die mee wilden doen.

Ze wilden verder vlaggen op het podium en na wat navragen bleek het podium vrij. Dus iedereen het podium op. Het duurde niet lang of ik had niet genoeg vlaggen meer en begeleiden was ook niet echt meer nodig. Ze deden hun ding en het was echt plezant om ze bezig te zien.

Voor de volgende geplande act werd een springkasteel voor het podium opgeblazen, wat het zicht wegnam. We besloten dus maar tegen het podium te vendelen en ik kon wat rusten. De vlaggen werden zonder problemen doorgegeven, iedereen amuseerde zich en zelfs enkele volwassenen deden volop mee.

De uren vlogen voorbij en het werd tijd om op te ruimen. Het einde van Ninove speelstad werd aangekondigd en iedereen hielp terug alles binnen te zetten. Kortom, het was een vermoeiende maar zeer mooie zondag en zeker voor herhaling vatbaar.

Kom eens vlaggen tijdens Ninove Speelstad!

Benieuwd wat je allemaal met een vlag kunt doen ?
Wil je eens zien hoe groot onze vlaggen wel niet zijn ?
Wil je al spelend de knepen van het vak leren ?
Wil je enkele moeilijke figuren en worpen zien ?
Of voor de durvers, eens een worp proberen ?

Wel, dat kan allemaal in het stadspark van Ninove op zondag 20 september van 13u tot 18u. Dan is het namelijk Ninove Speelstad, een initiatief van de jeugddienst, de jeugdraad en alle Ninoofse jeugdverenigingen.

Aan het Dr. Hemerijckxplein, omgeving jeugdcentrum De Kuip en het stadspark zijn er naast een heleboel springkastelen en attracties, ook verschillende initiaties, workshops en knutselfabriekjes waar je hoeden, snoepbrochettes en vriendschapsbandjes kan maken. Je kan je ook laten schminken en er is ook permanente animatie op het podium met kindershows en initiaties.

De speeldag is gericht naar kinderen van 6 tot 12 jaar, waarvoor we speciaal kleinere vlaggen hebben gemaakt. Voor wie het echter aandurft, gaan we ook enkele grote vlaggen meenemen. Volwassenen zijn natuurlijk ook welkom en de initiatie is volledig gratis.

Opgelet ! Die dag is het centrum van Ninove ook autovrij tussen 12u en 19u. Parkeren op de straten is evenmin toegestaan.

Bezoekers en inwoners zullen hun wagen veilig kunnen achterlaten op een aantal parkings. Momenteel kan dit al op de parking van Carrefour, Albertlaan (inwoners en bezoekers) en de NMBS, Astridlaan (inwoners). Welke bijkomende parkings nog zullen kunnen gebruikt worden, verneem je later via de plaatselijke pers en via www.ninove.be.

KLJ Landjuweel in Wiekevorst

U merkt het al, het was een bijzonder druk weekend. Op zondag was het zelfs kiezen tussen de festivalvoorstelling van Pajottenland en het vendelen op het KLJ Landjuweel. We kozen voor het laatste en al wie er niet bij was, had groot ongelijk.

De KJL van Wiekevorst had een mooie en bijzonder vlakke wei uitgekozen waarop het 23e Landjuweel kon doorgaan. In de voormiddag waren er de voorselecties in verschillende kringen verspreid over het terrein. Elke groep werd gevraagd om voor de jury hun kunnen te demonstreren, althans in de disciplines waarvoor ze hun hadden ingeschreven.

De KLJ disciplines zijn vendelen, wimpelen, dansen en piramide bouwen. Elk had een opgelegd nummer en één dat ze per groep vrij mochten kiezen. De jury was bijzonder streng en er moest ordelijk (met trommelaar) worden aan- en afgetreden. Het niveau lag bijzonder hoog en de opkomst, zowel vanuit de KLJ als het publiek, was massaal.

Het dansen was een bijzonder geslaagde mix tussen het traditionele volksdansen en de moderne dans, maar dan wel op moderne muziek. Bij het vendelen werd er vooral in de hoofdgilden veel geworpen. Een hoofdgilde is de vendelgroep met de hoogste rang en ze brachten werkelijk spektakel.

Na de selecties mochten de winnende groepen naar de finale op het grote plein. Daar zagen we voor het eerst het piramide bouwen en ik was onder de indruk: zeker 30 meisjes en jongens maakten één voor één zeer mooie en hoge piramides. Een demonstratie van het touwtrekken kwam ook aan bod, een nieuwe discipline die zopas erkend werd als officieel KLJ sport.

Het werd bijzonder spannend toen er nog maar 3 groepen van elke discipline over waren. De zon gaf ook niet op en we waren ondertussen al zo rood als indiaantjes, maar toch bleven we kijken. De groepen stonden nog bijzonder scherp en de jury moet het wel heel moeilijk hebben gehad. De winnaars mochten daarna hun eigen gecreëerde reeks nog eens demonstreren.

Verder was er nog randanimatie voor jong en oud, zoals de benji-run, een strobalenberg en de duizelingwekkende deathride bemand door het Belgische Leger. De innerlijke mens werd ook goed voorzien met allerlei eet- en drinkstandjes. Het was een topdag en de indiaantjes reden iets naar zessen moe maar zeer tevreden terug naar huis.

40 jaar Nele in Grimbergen

Ook volksdansgroep Nele had dat weekend een verjaardag te vieren. Ze maakten er een echte festivalvoorstelling van in de sportzaal te Humbeek. Na menig rijden en zoeken langsheen de straatwerken en éénrichtingsstraten, kwamen we iets te laat de zaal binnen.

Vredon, een gekende vendelgroep uit Aalst, was aan hun vendelnummer Aedo bezig. Het programma bestond voornamelijk uit dansen, afgewisseld voor vendelnummers van Vredon en Draeckenbaert, de vendelgroep van Nele.

De Hongaren, Lochberg Regionaltanzgruppe und jugendlicher Kulturverein Schambek-Zsámbék, waren eerst aan de beurt. Vooral de vrouwen vielen op met hun mooie hoepelrokken, diadeem en hun typische hoge kreten waarmee ze de dans begeleiden.

De Fransen, La Maïade Malemortine, waren deze keer bijzonder bescheiden met een eerder kort optreden. Toch waren er enkele nieuwe dansen bij, ten opzichte van vrijdag. Sommige elementen, zoals de wijnflessen waarrond ze dansten, waren wel moeilijk zichtbaar, ondermeer door de verlichting op het podium.

Nele bracht een suite rond de molenaar, met ondermeer heksen, katten, bierkruiken en een verleidingsdans. Toen de cadeautjes werden uitgedeeld dacht ik dat het gedaan was, maar de apotheose moest nog komen.

De molenaar en zijn vrouw waren namelijk in het echt ook een koppel en stiekem had hij alles gepland om haar die dag op het podium, voor de ogen van een overvolle zaal, ten huwelijk te vragen. Ze was werkelijk overdonderd maar zei ja. Een mooie afsluiter voor een unieke de avond.

Motterieën in Itterbeek

Dit jaar bestaat de volksdansgroep Pajottenland uit Sint-Ulriks-Kapelle al 50 jaar, en dit diende natuurlijk gevierd te worden met een mooi festival. We waren erbij op vrijdag 21 augustus voor een kaas- en wijnavond en een doorlopend optreden van de groep "La Maïade Malemortine" uit Brive-la-Gaillarde (Frankrijk).

De naam Motterieën klinkt misschien wel een beetje bizar maar deze is afkomstig van het kasteel La Motte waar ze hun 45-jarig bestaan vierden. Deze keer was het echter te doen in het recreatiecentrum te Itterbeek.

Het werd een echt typische franse avond. La Maïade Malemortine was gekleed in zowel plattelands- als stadskledij, een mooie mix, welke dan ook met veel fierheid werd getoond en uitgelegd. Ze toonden alle lagen van hun kledij, het leek zelfs bijna op een striptease. Ze wisten vooral heel goed hun publiek te animeren.

Elk dansje had een verhaal welke ze maar al te graag in geuren en kleuren ten tonele brachten. Zelfs het publiek ontsnapte niet aan hun speelse aanpak en er werd regelmatig iemand uitgenodigd om op het podium mee te dansen.

Eén van die verhaaltjes die me in het bijzonder is bijgebleven, ging over 2 hanen en een vers jong kippetje. De eerste haan was nog jong, had sterke kuiten, mooie veren maar zijn kraai was nog niet echt wat het moet zijn. Hij had nog veel te leren en ze hadden hem gekocht om de oude haan te vervangen.

De tweede haan, vertolk door een kranige vijftiger, werd het podium opgedragen. Zijn kuiten waren slap en zijn veren op zijn hoed gingen af, maar hij kon wel heel mooi kraaien. De hanen gingen elkander bekampen (dansend) voor wie het jonge kippetje mocht krijgen.

Het was prachtig om aan te zien, bijna hilarisch, hoe ze afwisselend met hun borsten tegen elkaar botsten en het kippetje probeerden te versieren. De oude haan ging er op het einde mee lopen, waarop de jonge nog vlug met een ander meisje danste totdat een ei op de grond viel. Fier toonde hij zijn ei aan het publiek.

Verder werd ook het orkest voorgesteld, eerst één voor één, daarna in groepjes. Na hun optreden namen de muzikanten van het Pajottenland plaats in de zaal voor een afsluitende samendans. Kortom, het was een zeer vrolijke avond.

Fosseleade in Affligem

Zoals voorbije jaren werd er in Affligem tijdens het weekend van 9 augustus de Fosseleade georganiseerd, maar deze keer zonder verbroederingsavond op vrijdag. Zaterdag was er het folkbal met de muziekgroep Savouree, maar ik had andere verplichtingen en kon dus niet aanwezig zijn. Op zondag waren er verschillende folklore optredens voorzien in de tuin van de Patro te Hekelgem.

De vendeliers en de kindergroep met hun mooie bloemenringen waren eerst aan de beurt. Daarna volgde de Rwandese groep Inyange uit Brussel, met dansen voor volwassen en jeugd. Nouja dansen, ze sprongen er met momenten lustig op los zodat het podium werkelijk daverderde op zijn grondvesten en er uiteindelijk moest ingegrepen worden om het podium terug gelijk te krijgen. Noodgedwongen laste de Rwandese groep een zangstonde in.

Even later werd er samen gedanst met zowel publiek als de verschillende groepen. Er volgden respectievelijk optredens van de volwassenen, vendeliers en jeugd. De vernieuwde kledij van de volwassenen en jeugd kon op heel wat belangstelling rekenen, evenals de vele volksspelen en de lekkere pannenkoeken. Kortom, een boeiende zondagnamiddag met een stralende zon, meer kan men zich niet wensen.

Kermisreceptie ten huize Antoine

Op zondag 5 juli organiseerde Antoine Callebaut, een kermisreceptie in zijn mooi gerestaureerd huis aan de Heirebaan, dit ter gelegenheid van 'Kermis Winnik' (Denderwindeke). Zoals in de voorgaande jaren, werd een bepaalde doelgroep uitgenodigd.

Dit jaar werden de oud-leiding en de huidige leiding van de MeisjesChiro in de bloemetjes gezet, samen met de toenmalige jonge onderpastoor, E.H. Van Der Auwermeulen. Hij was onderpastoor in Denderwindeke van 1952 tot 1954 en had in 1953 het idee om, samen met 5 jonge Chiroleidsters, een MeisjesChiro op te starten.

Een formule die toen en nu nog altijd aanslaat, met als bewijs de vele jonge en oudere medewerkers die samen op het podium mochten kruipen om de geschenken in ontvangst te nemen, ondermeer van uittredende burgemeester Luc Durant.

Naast het huldemoment werd iedereen verwend met drank en hapjes in overvloed, die samen met de prachtige zon en het massaal aanwezige publiek, er een echt feest van maakten.

De Ommegang in Brussel

Op 2 juni 1549, tijdens het hoogtepunt van het rijk van Keizer Karel, bezocht deze de hoofdstad van zijn koninkrijk: Brussel, waar hij werd ontvangen met alle pracht en praal zijn naam waardig. Deze processie wordt jaarlijks herleefd in de Ommegang, een grootst opgezet spektakel waar onze grote culturele rijkdom volledig tot zijn recht komt.

Op de grote markt van Brussel waren 2 grote tribunes opgesteld, maar de zitplaatsen waren nogal bijzonder prijzig, dus besloten we maar om te blijven staan tussen het massaal opgekomen publiek.

Eerst kwamen de figuranten die Keizer Karel en zijn gevolg uitbeelden, de markt op om zich vervolgens neer te zetten in de eretribune, gevolgd door de burgemeester en de adel.

Maar we waren eigenlijk voor de vendeliers gekomen, welke daarna dan ook uitvoerig aan beurt kwamen. Zo ruw geschat waren er 50 vendeliers, zowel jeugd als volwassenen, die mooi synchroon de speciaal ontworpen reeksen afwerkten. vooral de vele worpen maakten indruk op het publiek, maar de technische afwerking was toch wel wat minder.

Daarna was het volksdansen aan de beurt, maar die gingen te ver weg dansen om veel te zien. De gewapende wacht en de ridders te paard volgden, ze waren ook met velen. Ze toonden hun vendels veelvuldig, wel iets te veel, want het werd al donker.

Het werd duidelijk dat de schijnwerpers zo waren opgesteld om het betalend publiek een goed zicht te geven, en de rest te verblinden. We besloten dan maar om terug naar huis te sporen.

Parkfeesten in Sterrebeek

Dit jaar stonden de parkfeesten in het teken van een jubileumviering: de organiserende vereniging De Rollewagen vierde haar 40 jarig bestaan en zette dit extra in de kijker op zaterdagavond. In een ruime tent traden verschillende groepen op. De locatie was zoals altijd het mooie groene domein van Mevr. de Selliers de Moranville, Zavelstraat 2 te Sterrebeek, exclusief toegankelijk tijdens de parkfeesten.

Eerst kwam de schepen van cultuur in een blitzbezoek een woordje zeggen en een cadeautje geven aan de 4 gastgroepen. Iets na 20u mocht La Saltarelle de Wavre de dans openen met Waalse contradansen uit de 18e eeuw, welke vroeger vooral op salons en burgerbals werden gedanst. Daarna volgde Casa de Galicia de Bruselas en de muziekgroep A Contraband; die ons de Keltische magie liet ontdekken dankzij de doedelzak (gaitas), de tamboer (tambor), tamboerijn (pandereta), conxas, pandeiro en andere typische Galicische instrumenten.

Uit het nabije Meerbeke, een deelgemeente van Ninove, bracht De Wouwe vlaamse volksdans en zwaarddansen. Internationaal werd het dansfeest vertegenwoordigd door de Jockey Morris Men uit het Britse Birmingham, die dit jaar hun 60 jarig bestaan vieren, en met wie de organisators al een jarenlange vriendschapsband hebben. Tot slot zette De Rollewagen de kers op de taart met vlaamse dansen zoals de Kadril van Putte, de Ferlandus en Draden spinnen.

Op zondag was zoals gewoonlijk het mooi onderhouden domein voor iedereen vrij toegankelijk. Enerzijds waren er optredens van Casa de Galicia de Bruselas, de Jockey Morris Men, de fanfare Broedermin en poppentheater Plansjet. Deze laatste wist ook dit jaar de kinderen te boeien met leuke dansende poppen en een zeepbellen act, allemaal op de tonen van de draailier.

Anderzijds waren er activiteiten zoals de roofvogelschow van valkerij Dominique, grime, spelen met Chiro Mik-Mak, wandelen met Natuurpunt, raketten lanceren met volkssterrenwacht Mira en rijden doorheen Sterrebeek in een open wagen getrokken door echte Brabantse trekpaarden, voortreffelijk gegidst door Sterrebeek 2000. De oude ambachten waren goed vertegenwoordigd met verschillende standjes aan de ingang van het domein. De smid van het Museum van Oude Technieken (Grimbergen) was er ook bij.

Ook voor de innerlijke mens werd goed gezorgd; met barbecue en hamburgers, verzorgd door De Reuzen van Tervuren, goede vrienden van volkskunstgroep De Rollewagen. Verder was er taart en drank aan de bars die strategisch waren opgesteld doorheen het park. Voor de Jockeys zelfs zeer strategisch, want zij genoten veelvuldig van het "Belgian beer". Het was een mooi weekend met heel veel zon. Kortom een aangename dag voor de vele bezoekers uit Sterrebeek en wijde omgeving.

Gezocht: 5 wandelaars voor stoet in Frankrijk op 15 augustus

Op zaterdag 15 augustus, in samenwerking met volkskunstgroep De Rollewagen, neemt vendelgroep Amico deel aan een Belle epoque stoet in het Franse Cambrai, samen met andere folklore groepen van verschillende nationaliteiten. We werden gevraagd om met minstens 25 mensen in kledij te zijn en ongeveer een kilometer rustig door Cambrai te wandelen langsheen het vastgelegd parcours. Momenteel ontbreken we nog 5 mensen.

We worden opgepikt door een bus en De Rollewagen zorgt voor de kledij. De busreis is gratis en de stoet begint stipt om 13u, waarna iedereen vrij is om Cambrai te verkennen.

Heb je zin in een dagje Frankrijk ?
Wil je eens proeven van de Belle epoque tijd ?
Wil je kennismaken met allerlei folklore groepen ?
Of gewoon eens zin om Cambrai te bezoeken ?

Zo ja, laat dan jouw naam, adres, email en telefoon achter (lieven.vanderlinden@gmail.com) zodat we je kunnen contacteren en verdere afspraken maken.

Update: de stoet gaat uiteindelijk niet door.

Nationale meiboomplanting in Sint-Maartens-Bodegem

Elk jaar is er één nationale meiboomplanting met optredens van zowel binnenlandse als buitenlandse volksdansgroepen. Dit jaar viel de eer aan volksdansgroep Pippezijpe uit Dilbeek, ondermeer omdat ze hun 20-jarig bestaan vierden. De galavoorstelling op vrijdag 22 mei zette dit nog eens extra in de kijker, met optredens van Tanzhaus Benshausen uit Duitsland, Latvian Folk Dance Group uit Brussel, Reynout uit Dendermonde en De Kegelaar uit Wilrijk.

Op zondag 24 mei werd de 58e meiboomplanting van de Vlaamse Volkskunstbeweging (VVKB) georganiseerd in het met groen omringde jeugdcentrum Castelhof, gelegen nabij het station van Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek). Zoals de voorbije jaren, droeg het Europeadecomité Vlaanderen ook haar steentje bij tot het welslagen van de namiddag. De zon was volop van de partij en zorgde ervoor dat velen de schaduw van de bomen gingen opzoeken. Het boogschieten, het meispel georganiseerd door de Sint-Sebastiaansgilde uit Dilbeek, werd flink bezocht. Het trouwe orkest "Bruers en Zussen" was nog aan het opzetten voor de opening om 14u maar de barbecue draaide op volle toeren. Ik had al gegeten maar aan een pannenkoek kon ik toch niet weerstaan.

Bij de opening werd deze keer de strooien pop niet verbrand, maar wel de kop afgehakt. De meiboom werd geplant (er was geen stoet) en de meikoning, meikoningin en meipages werden gehuldigd met bloemenkroon en rode koningsmantel. De Kegelaar bracht de traditionele meidans De Margriet, trouwens zeer mooi uitgevoerd, en toen kon het samen dansen beginnen. De samendans werd nog regelmatig afgewisseld met optredens van Tanzhaus Benshausen uit Duitsland, Medio Burgum uit Nederland, De Belleduveltjes uit Frans-Vlaanderen en de Latvian Folk Dance Group uit Brussel.

De namiddag werd afgesloten met een polonaise en een spontaan applaus voor Jos Mertens die werd gehuldigd voor zijn jarenlange inzet in de volksdans.

Kruikenburgse feesten in Ternat

Elk jaar organiseert de basisschool De Brug van Ternat, in samenwerking met het Sint-Jozefsinstituut, de Kruikenburgse feesten: een groots opgezet schoolfeest in en rond het kasteeltje en aansluitende vijver. Dit jaar was het thema: "Ridders en Kastelen", waar het vendelen natuurlijk uitstekend bij past.

Onze vendelgroep werd dan ook in januari gevraagd om de studenten van het 6e lager de knepen van het vendelen te leren, waarna ze zelfstandig met hun turnleraar verder oefenden. Dit was een idee van Karlien waar de leraren maar al te graag op inpikten. Op zondag 17 mei waren we uitgenodigd om het feest mee te maken en het was zeker de moeite waard.

Op het podium opgesteld op de binnenplaats van het kasteeltje passeerden elke klas de revue: van de kleinsten uit de kleuterklassen tot de grote vendeliers van het 6e lager. We zagen de man van de burcht (directeur) en zijn hofnar als presentators, ridders met malienkolders die de degen kruisten, prinsessen, nonnen, paters en hoofse dames. Ook de fleurrijke bloemenmeisjes te paard (uit karton), de vendeliers met blauwe en witte vlagen (de kleuren van de school), spoken, spokenverjagers (ghostbusters) en nog enkele dansende groepen waren te zien.

Maar daarmee was het niet gedaan, nee, er was ook nog een toneelstuk "Pas op, ik ben een puber !" over de vele situaties waarin ze terecht komen, een klimparcours in touwen en bomen, een tirolienne (death ride) vanuit het dak van het kasteel en over de vijver, volkspelen, boogschieten, barbecue, frietjes, ijsjes, verse vruchtencocktails, zuiderse thee en de meer gangbare drankjes. Bij het voltooien van het avonturenparcours kreeg iedereen een persoonlijk diploma: "Ridder in durf en moed".

Er was echt veel te zien en te doen, je zou zelfs kunnen zeggen te veel. De avond begon zo langzaam te vallen, hier en daar waren ze al het opruimen, morgen was het immers terug school. We dronken er nog eentje en keerden moe maar tevreden huiswaarts.

Landelijke meiboomplanting in Grimbergen

Op zaterdag 2 mei werd een landelijke meiboomplanting georganiseerd door de Vlaams-Brabantse volksdansgroepen: Nele (Grimbergen), ’t Havermeuleke (Leuven), Knipoog (Affligem), Pajottenland (Sint-Ulriks-Kapelle), Reuzegom (Leuven) en De Rollewagen (Sterrebeek); ondersteund door Danspunt en het Europeadecomité Vlaanderen.

Drie van de zes deelnemende groepen vierden hun jubileumjaar: het Pajottenland bestond 50 jaar, De Rollewagen en het plaatselijke Nele bestonden allebei 40 jaar. Het feest ging door in het Guldendal van Grimbergen, nabij het Prinsenpark, een groot bos met open ruimten en een vervallen kasteel waarvan de donjon recent werd gerestaureerd. Voor de gelegenheid was de toegangsprijs tot het Museum voor Oude Technieken (het MOT) verlaagd naar 1 euro en kon men de smid buiten aan het werk zien.

De dag begon kil, de regen ging in de lucht en ik vreesde dat we mochten verhuizen naar het Fenikshof, de alternatieve locatie in het geval van regen, maar de zon kwam er toch nog door, alhoewel het nooit echt warm werd.

Vanaf 13u kon men aan de meispelen deelnemen, georganiseerd door Knipoog. De proeven bestonden ondermeer uit: met klompen aan om het eerst de letters van het woord DAG één voor één halen, de neus vasthouden en per paar een hindernissenparcours afleggen, met de dobbelsteen werpen, met een waterballon in een mand op het hoofd een parcours afleggen zonder dat de ballon valt, een kussengevecht op één been, door een spinnenweb kruipen zonder de draden te raken en om het snelst door een doolhof lopen.

Rond 14u30 trok iedereen naar het stadhuis van Grimbergen voor een toespraak van de burgemeester en de kroning van de meikoning, meikoningin en de 4 meipages. De nogal zware meiboom vergde heel wat mankracht om op te tillen toen de stoet terugkeerde naar het Guldenhal met de meiparen, gezeten in een huifkar, op kop.

Daarna volgde de verbranding van de winterpop, het dansen van Bloeit een bloemke (kinderdans) en de Margriet (volwassen) rond de meiboom. De aangekondigde vendelreeks de Vlegel heb ik niet gezien maar de Brechtse reeks (begeleid op trom) en natuurlijk de samendans waren er wel. Ondanks het weer, was het al bij al toch wel een mooie dag, zeker voor herhaling vatbaar.

Meiboomplanting in Sint-Truiden

De traditionele meiboomplanting in Sint-Truiden werd dit jaar voor het eerst op de "Grote Markt" gehouden, voorheen was dit op de Groenmarkt. De zonovergoten vrijdag was gevuld met een mooi dans- en vendelprogramma verzorgd door de volksdansgroep Pierlala uit Sint-Truiden, volksdansgroep De Vrindschap ook uit Sint-Truiden en de Sallandse folkloregroep uit Raalte (Nederland).

Op de Grote Markt voor het idyllische stadhuis, was een tentje opgesteld met drank, taarten en pannenkoeken in overvloed. Dichtbij het podium waren er tafels en stoelen voorzien en indien men liever in de schaduw zat, kon men gezellig tafelen in de vele cafeetjes rondom.

Aangevoerd door een fanfare, kwam de stoet met de meiboom, gevolgd door de volksdansgroepen, het plein op. De eerder dunne meiboom werd geplant en de winterpop werd vakkundig in de fik gestoken. Daarna werd de Tiroolse Meipaaldans gedanst en kwamen de groepen één voor één op het podium met telkens 3 dansen. De kranige Nederlanders brachten desondanks hun klompen een verzorgd programma, waarbij de speciale wandelstok van de presentator wel opviel.

De deelgroepen van Pierlala: kinderen, jeugd, ouderen (volwassenen), blijf jong (senioren) brachten een gevarieerd programma, inclusief samendans met uitleg. Ook De Vrindschap toonde haar kunnen met enkele internationale dansen.

De meiproef bestond uit een hoedje vouwen uit krantenpapier, lopen zonder dat het hoedje viel en dan om het eerst een ballon opblazen totdat deze sprong. Hiermee waren de meikoning en meikoningin gekozen die feestelijk werden ingehuldigd door de hoofdvendelier.

Een tweede reeks optredens volgde waarbij terug elke groep aan de beurt kwam, alsook de samendans. Tenslotte kreeg elke groep een fruitschaal en een met fruit beschilderd bord, als dank voor het meewerken aan deze prachtige namiddag.

Paasfeesten Leuven 2009: 35e editie

De Paasfeesten is een jaarlijks volkdansfeest georganiseerd door de vereniging "Paasfeesten Leuven vzw" i.s.m. het Stadsbestuur van Leuven, waarbij verschillende nationale en internationale groepen optredens verzorgen, verspreid over 4 dagen. Dit jaar was het de 35e editie, van vrijdag 10 april tot en met maandag 13 april met groepen uit Spanje, Portugal, Duitsland en Servië.

Op zaterdag 11 april waren er de optredens in de winkelstraten, voorstelling van de groepen op de grote markt voor het stadhuis van Leuven en eierenworp vanaf de pui van het stadhuis. Dit konden we uiteraard niet missen. Bovendien was het zonnetje prominent aanwezig!

We zagen eerst de kindervolksdansgroep Rozemarijntje aan het werk met eenvoudige maar mooie kinderdansen. Daarna was de Portugese mannengroep Pauliteiros de Fonte de Aldeia aan de beurt, met stokkendansen en indrukwekkende acrobatische... salto's; ja, dat zal het nog het best beschrijven. Daarna bracht de Duitse groep SAV Neckartailfingen een zeer mooie lintendans, met dezelfde elementen als de Vlaamse Margriet, maar langzamer en eleganter. De Vlaamse groepen Reuzegom en 't Havermeuleke danste sierlijk het plein op en brachten een kleurrijke demonstratie van hun kunnen. De Spaanse groep Grup de Danses Tradicionals l'Arenilla, die erop volgde, konden me niet echt boeien met hun castagnetten. De Servische groep Collegiate Cultural and Artistic Club "Spanac" sprong in het oog met hun mooie kledij en speciale gekrulde schoenen en tenslotte brachten 't Havermeuleke en vendelgroep Carpevento de Oostrozebeekse vendelreeks met zelfs een jongen van 8 jaar die uitstekend mee vendelde.

Kortom een mooie mix van verschillende culturen begeleid door een ludieke presentator die wel enkele goede ideeën had over hoe de algemene conditie van het stadspersoneel te verbeteren. Om af te sluiten mochten de kinderen op het plein komen staan om de chocolade eieren te vangen, die door de schepenen en burgemeester Louis Tobback vrolijk in het publiek werden gekegeld.

Demonstratie vendelen tijdens het eetfestijn van de Sint-Jorisschool

Zondag 29 maart, in overleg met de kersverse directeur van de Sint-Jorisschool hadden we een demonstratie vendelen gepland tijdens hun eetfestijn in de feestzaal in het Instituut Heilige Harten te Ninove. Terwijl het publiek binnen stroomde voor de lekkere zalm of kalkoen, maakten wij ons klaar om de demonstratie te starten. Ter onze verbazing was de service razendsnel en besloten we maar eerst te eten, koude zalm is toch niet zo smakelijk.

Daarna deelden we enkele pamfletjes uit en beantwoordden enkele vragen uit het publiek. Na de ietwat grijze voormiddag kwam de zon binnen schijnen, waardoor we besloten om buiten te gaan vendelen. Door de lichte wind kwamen de vendels helemaal tot hun recht en zag je de gezichtjes van de kinderen vlug helemaal oplichten. We brachten eerst de reeks Avondster en leefden ons erna uit met vrij vendelen. Karlien was duidelijk zenuwachtig maar deed het uitstekend voor haar eerste optreden.

Na het optreden kregen we nog enkele vragen over het vendelen, over de groep en ook complimentjes, onder andere over de rode vendelband ontworpen door Marie-Therese voor Karlien die zeer goed paste bij de zwarte broek en wit hemd, en gaf het geheel een meer speelse indruk. We bleven nog een tijdje napraten, lieten nog enkele folders achter en keerden huiswaarts.