Jaar na jaar

2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023

2008

We begonnen rustig in oktober 2008 met het kopen van onze eerste vendelstokken en vlaggen, het volgen van een initiatiecursus gegeven door het IVV en het opzetten van de website.

2009

We namen deel aan de opencursusdag vendelen en leerden er heel wat nieuwe reeksen. We gaven een demonstratie tijdens het eetfestijn van de Sint-Jorisschool, leerden de jongens van de Brug in Ternat vendelen ter voorbereiding van hun schoolfeest en gaven een initiatie vendelen op Ninove Speelstad met kleinere vlaggen.

Daarnaast waren er nog de vele uitstapjes zoals de Paasfeesten in Leuven, de meiboomplantingen, de Ommegang in Brussel, het KLJ Landjuweel in Wiekevorst, de Gildedag in Gent en het Sinterklaasfeest in Ninove.

We maakten onze eigen kleine vlaggen en 2 generaties vendelstokken; de laatste telkens lichter dan de voorgaande, zowel voor vlaggen van 1,4 m x 1,4 m als 1 m x 1 m. We wonnen 10 Aqualibi tickets voor de uitstekende artikels op onze website en creerden twee reeksen op moderne muziek: de Avondster en Leeuwenhart.

2010

In het voorjaar werden we gecontacteerd door een volksdansgroep met de vraag naar meer traditionele reeksen. Zodus werden De Blauwvoet en de Oostrozebeekse verder bijgewerkt en in een cursus gegoten. De eerste stappen in muziek bewerking werden gezet door partituren in de computer in te voeren en deze dan te bewerken zodat de reeks en de muziek één vloeiend geheel vormt.

In het najaar leerden we de trommelreeks De groet van Leefdaal en begonnen we aan de Trippel. Onze eigen stoetenreeks werd boven de doopvont gehouden en we wonnen 10 Kinepolis tickets voor het inventief gebruik van de polls van het Nieuwsblad. Kort daarachter besloten we dat polls een handig middel zijn en ze dus ook op onze website moesten komen.

We vonden een bedreven kleermaakster die voor ons groen/zwarte bannervlaggen wou maken, welke we voor het eerst gebruikten bij Ninove Speelstad. Groen en zwart zijn namelijk de kleuren van Ninove. Het weer zat dit jaar niet mee: regen, regen, regen en in de wintermaanden was er de overstroming van de Dender en de sneeuwellende.

We gaven demonstraties, initiaties of verleenden onze medewerking in Geraardsbergen, Mariekerke, Vilvoorde, Zaventem en Ninove. Daarnaast waren er uitstapjes naar de Paasfeesten in Leuven, de Quaeye Werelt in Deurne, het 5 jaarlijks Landjuweel van de gilden in Vlimmeren, het KLJ Sportfeest in Lovendegem, de Gildedag in Hoogstraten en het Sinterklaasfeest in Ninove.

2011

In 2011 concentreerden we ons meer op reeksen voor moderne muziek. Tijdens een initiatie op een schoolfeest In Asse bleek er nood aan eenvoudige reeksen zodat kinderen zonder vendelervaring direct konden mee volgen. Na wat experimenteren met de muziek van Cirque du Soleil (Allegria), kwamen we tot het rustige Magical Feeling, met hier en daar enkele pittige kantjes.

In het najaar werden we verrast door een zangeres en muzikanten uit Asse die een wel zeer toepasselijk liedje speelden over het vendelen. Gezien de tekst, was het niet zo moeilijk om hierop een reeks te maken en zodus was de Vendelaar een feit.

Naast het schoolfeest voor 100 jaar Sleutelbos, gaven we ook initiaties op de speelpleinwerking Paloke in Dilbeek en op Ninove Speelstad. Verder gingen we nog naar de Paasfeesten in Leuven, de Quaeye Werelt in Deurne, het KLJ Sportfeest in Oud-Heverlee en Pulderbos, en de Gildedag in Borgloon.

2012

In 2012 was het persoonlijk zeer druk, waar vooral de website en reclame onder te lijden hadden. In het voorjaar gaven we een beginnerscursus aan de scouts van Ninove, die tijdens de carnaval stoet iets nieuws wilden proberen. Proportioneel waren de stokken niet goed gebalenceerd, zodat alles zwaarder uit viel, maar we hebben er samen toch iets moois van gemaakt.

Rond Pasen bezochten we de botanische tuin in Leuven, zeker een aanrader, en in de zomer waren er de KLJ sportfeesten en de Gildedag in Poperinge met riddertoernooi en samurai boogschieten. De Quaeye Werelt ging dit jaar niet door.

De bibliotheek groeide wel aanzienlijk met tientallen gedigitaliseerde volksdansboeken en muziek waar nu vooral alle dubbels en slechte opnames moeten worden uitgefilterd. Dit laatste is één van de doelstellingen voor 2013.

2013

Het jaar 2013 werd gekenmerkt door een lange koude winter, tot in april, een mooie warme zomer en een regenarme herfst. We hielden heel wat activiteiten, een eerste reeks volksdansboeken werd volledig gedigitaliseerd en de muziekcollectie werd opgekuist tot enkel kwaliteitsvolle stukken overbleven.

In het voorjaar gingen we naar de Krakelingenstoet in Geraardsbergen, de Paasfeesten in Leuven en de Ballonhappening in Waregem. Tijdens de Scheldehappening trokken we dit jaar naar het Donkmeer in Berlare voor een natuurwandeling en wat minigolf. In mei keken we naar de Heilig Bloedprocessie en combineerden we dit met een toeristische uitstap in Brugge.

In de zomer kon het vernieuwde De Quaeye Werelt op heel wat belangstelling rekenen en gingen we op verlof naar Eisenach en Gotha (Duitsland) waar de Europeade dit jaar plaats vond. We gingen naar het Klj sportfeest van Lier-Zuid en Wuustwezel. Dit laatste werd gecombineerd met een verkenning van de Kalmhoutse heide, meer bepaald het Moretusbos, het Ravenshof en de oude kasteeltuin.

Het tweejaarlijkse Landjuweel vierde in 2013 zijn 25e editie in Merchtem en het was werkelijk een prachtig spektakel. We bezochten zowel de zoo van Antwerpen als Planckendael, en tijdens het provinciaal volksdanstoernooi in Wachtebeke genoten we van de bloemen en dierentuin in het domein Puyenbroeck. Tot slot verkenden we Oudenaarde een beetje tijdens de gildedag.

In het voorjaar werkten we aan de vendelreeks Fading Flower, losjes gebaseerd op een bestaande Klj reeks maar toch wel grondig verbeterd. Deze reeks is voor gevorderde vendeliers en kan enkel uitgevoerd worden met een even aantal vendeliers. In het najaar werkten we aan de Cup Song, een op eerste zicht eenvoudig reeks met zowel danspasjes als plaatswisseling van de vendeliers. Zeer eenvoudig te doen met kleine vlaggen, maar met toch wat aandachtspunten voor grotere vlaggen. Kortom, een zeer boeiend jaar!

2014

Ook in 2014 was het lang koud met zelfs ijzige winden in mei en een wisselvallige zomer en herfst. De aanzet werd gegeven voor nog meer muziekbestanden te inventariseren, maar het werk kon dat jaar niet worden afgerond. De website werd bijgewerkt zodat deze nu beschikbaar is in 75 talen.

In het voorjaar vendelden we onze eerste reuzenstoet in Ressegem. We hadden gehoopt op mooi zonnig weer, maar het was een kille moederdag met gelukkig geen regen. De paasfeesten daarentegen waren gezegend met prachtig weer, uitstekend om de kruidtuin in al zijn pracht te bewonderen. Op paasmaandag bezochten we de Wetterse Watertuin en het provinciaal domein Den Blakken met haar bloementuin, hagen en omliggend bos.

Doorheen het jaar organiseerden we enkele culturele citytrips: naar Oudenaarde, Mechelen en Gent, en we bezochten ook een reeks parken: Ter Rijst in Pepingen, Rivierenhof in Deurne, Het Leen in Eeklo, Dudenpark in Vorst en Tuinen van Annevoie. We gingen ook naar de opendeurdag van bierbrouwerij Slaghmuylder, het oogstfeest in La Hamaide en de Klj sportfeesten in Bassevelde en Zoersel.

Voor de reuzenstoet in Ressegem staken we een stoetenreeks in elkaar en in de zomer probeerden we de vendelreeks Leeuwenhart in spiegelopstelling. Het jaar werd afgesloten met een bezoek aan het ijssculpturen festival in Brugge.

2015

In 2015 was het weer totaal onvoorspelbaar: de lente was zeer zonnig, de zomer dan weer kil/regenachtig en de winter voelde meer aan als een lente. Ten gevolge van een reeks ziekenhuis opnames, waren er van januari tot en met maart geen oefenstondes, wat echter ruim gecompenseerd werd met de vele activiteiten in de zomer en het najaar.

Tijdens het regenachtige paasweekend hadden de Leuvense dansers en vendeliers duidelijk last van weer en wind, maar Johan liet het niet aan zijn hart komen die voor zijn eerste keer zelf paaseitjes kon vangen, geholpen door enkele meisjes. Met de regen kozen we om op maandag het scheepvaartmuseum in Baasrode te bezoeken terwijl het dan weer aangenaam warm was tijdens ons bezoek aan de serres van Laken, onze deelname aan de historische reuzenstoet in Ressegem en de initiatieles vendelen voor Chiro Meerbeke.

Tijdens de zomer bezochten we nog het park van Beervelde, het groendomein Rivierenhof in Deurne, met aangrenzend kinderboerderij en het themapark Pairi Daiza in Brugelette. We organiseerden city trips naar Blankenberge en Doornik en genoten van het Klj sportfeest in Londerzeel en het Landjuweel in Linkhout. We maakten vendelstokken voor een bevriende vendelgroep en leerden enkele Filipijnse laatstejaars de vendelkunst.

In het najaar trokken we nog naar het Romeins museum in Velzeke, met demonstraties glasblazen en gladiator gevechten, naar de 14e gildedag in Leuven en naar demonstraties in het vervaardigen van geurkaarsen en keramiek, in het kader van de dag van de ambachten.

2016

2016 was een slecht jaar in vele opzichten. Er waren de terrorisme aanvallen in Nice, Zaventem, de Brusselse metro en tenslotte Berlijn tijdens de kerstperiode. Groot-Brittannie besloot om uit de Europese Unie te stappen en Donald Trump werd verkozen als president van Amerika. Vooral de terreurdreiging zorgde voor andere activiteiten dan eerst gepland. Behalve de lange winter konden we niet klagen dit jaar, we konden genieten van een mooie warme zomer en een zachte herfst.

De aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 hadden grote gevolgen voor de Paasfeesten: alle buitenlandse groepen hadden afgezegd. Het optreden van de Leuvense groepen ging wel door, maar met aanzienlijk meer politiebewaking. Zaterdag bezochten we nog het provinciedomein Kessel-Lo, waarvan een deel in de steigers stond, en de maandaguitstap werd uitgesteld omwille van het slechte weer.

Op moederdag verzorgden we terug de historische reuzenstoet in Ressegem en we gingen ook nog naar Buggenhout bos, het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld in Beernem, de rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw, het gelaagpark in Temse, het domein van Mariemont, de waterval van Coo, het stuwdam van Gillepe en de boshyacinten in Hallerbos. We bezochten ook 2 kastelen met hun domeinen: La Hulpe in Terhulpen (dichtbij Waterloo) en Seneffe (dichtbij Nijvel). Als citytrips kozen we dit jaar voor Durbuy, het kleinste stadje van België, Dinant, de geboorteplaats van Adoplhe Sax, en Monschau, juist over de Duitse grens.

Tijdens de zomer gingen we kijken naar de Europeade in Namen (zie artikel) en in het najaar gingen we naar de gildedag in Oostende en het domein van Chevetogne. De turnzaal die we gebruikten kreeg een andere bestemming en dus zochten we in oktober naar een nieuwe zaal, die we met de hulp van Ikorn vonden. In de turnzaal van de basisschool legden we de laatste puntjes op de reeks van dit jaar: Happy.

2017

Het jaar 2017 was vooral een triestig jaar met het verlies van een dierbare vriend. Er waren terug terrorisme aanvallen in Parijs, Londen, Manchester en Barcelona en de wereld kwam gevaarlijk dichtbij een kernoorlog tussen de VS en Noord-Korea. Het weer viel goed mee met een mooie lange zomer en een relatief droge herfst.

In het voorjaar gingen we naar het Boelarebos en Arduinbos in Geraardsbergen, de paasfeesten in Leuven, de eendenkooi in Berlare, het kloosterbos en het domein Puyenbroeck in Wachtebeke, het Bulskampveld in Beernem en het provinciedomein van Huizingen. In de zomer gingen we naar het bos van Neigem, het Wijnendalebos en het domein van Aertrycke in Torhout, de Bliermeersen in Deinze, het domein Breivelde in Zottegem, de Roomakker in Tielrode met zijn 3 mooie meren, het strand van Cadzand en Breskens, het jaarlijks vuurwerk in de Gavers en het KLJ Landjuweel in Lovendegem. In het najaar gingen we naar de museumtuin van Gaasbeek tijdens de open monumentendag, de plantentuin van Meise, de eerste editie van de dag van de landbouw in Ternat en het domein De Ster in Sint-Niklaas.

Er werden geen nieuwe reeksen gemaakt maar de bestaande werden wel herhaald. We voegden ook enkele Israelische en Filipijnse dansen toe aan ons repertoire.

2018

2018 was een jaar van extremen. Het was onwaarschijnlijk koud in de winter en snikheet in de zomer. Men sprak van een hittegolf van 13 juli tot 7 augustus maar gevoelsmatig duurde die zeker 3 maanden. Het anders groene gras lag er bruin en uitgedroogd bij; en de mensen liepen suf en moe rond. Niemand wilde nog iets organiseren of doen bij deze temperaturen. Ook de jaarlijks vuurwerkshow in de Gavers werd afgelast omwille van brandgevaar en vervangen door een eerder teleurstellende lasershow. De droogte was zo extreem dat ze erkend werd als landbouwramp en er was in deze periode ook een verbod om het gras te sproeien en zwembaden te vullen, zodat we niet zonder drinkwater zouden vallen.

In het voorjaar gingen we naar de paasfeesten in Leuven, speelden we minigolf in Berlare en wandelden in het natuurgebied De Teut in Zonhoven, het natuurgebied Hengelhoef in Houthalen-Helchteren, het Bois de Lauzelle in Louvain-la-Neuve en op de Mechelse Heide (Salamander parking) in Boscheinde. Tijdens de zomer gingen we naar het parkbos Portaal Grand Noble in Sint-Denijs-Westrem, het Heverleebos nabij Leuven, het muziekbos in Ronse en de stranden van Breskens en Blankenberge (Paravangfeesten). Geraardsbergen vierde zijn 950 jaar Stadskeure met een middeleeuws feest vol met ridders, vervlogen ambachten en lekkernijen. We sloten het jaar af met een citytrip naar Lessen en Ronse.

Terwijl de Amerikaanse president Trump de economische markten in het rood duwde door zijn Twitter uitspattingen, viel in België de federale regering kort voor Kerstmis doordat de NVA zich niet kon vinden in het al eerder besproken migratiepact. Er werd nog kort een wisselmeerderheid gezocht maar het mocht niet baten; de regering viel en ging in lopende zaken tot de verkiezingen van 26 mei 2019. In de Brusselse straten was er veel onrust: de gele hesjes, de pensioen hervormingen en ten slotte de grootste klimaatmars ooit.

Ook in Ninove waren het 2 spannende maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober waarbij Forza Ninove 40% van de stemmen haalde en dus aan zet was, maar geen meerderheid kon vormen. Open VLD slaagde er eerst ook niet in om een coalitie te vormen waardoor chaos en onbestuurbaarheid dreigde tot in 2024. Juist na Kerstmis besloot Joost Arents zijn NVA pet af te zetten en zo een meerderheid te vormen met Open VLD en Samen. Er liggen hun heel wat uitdagingen voor de boeg.

Tenslotte was het ook het jaar waarin de GDPR wetgeving (General Data Protection Regulation) het licht zag, bedoeld om onze privacy beter te beschermen in het geval van data lekken zoals het geval was met Facebook eerder dat jaar. Spijtig genoeg werd ook de werking van een gewone vereniging er heel wat moeilijker door.

2019

In 2019 werd bijna iedereen zich bewust van klimaatverandering en zijn alsmaar zichtbare gevolgen: grotere bosbranden, hevige stormen en extreme temperaturen. Het was opnieuw bar koud in de winter en er was een nieuw hitte record in de zomer van 40 graden. De klimaatmarsen gingen de wereld rond, er leek een groot draagvlak voor ingrijpende maatregelen maar de politiek ommekeer was er nog niet. Zo werd bevoorbeeld het rampenfonds vanaf 1 januari 2020 afgeschaft, omdat er te veel kosten waren, te veel rampen, dus maar afschaffen.

Na de verkiezingen van 26 mei bleef er een verdeeld land achter: Vlaanderen stemde vooral rechts op Vlaams Belang en NVA, Brussel en Wallonie stemde vooral links op PS en MR. Er werden veel informateurs op pad gestuurd maar op 1 januari 2020, 7 maanden na de verkiezingen, was er nog altijd geen federale regering, terwijl de nood aan een regering echt begon te dringen.

In het voorjaar gingen we naar het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee, de paasfeesten in Leuven, de Bosberg in Geraardsbergen, het recreatiedomein De Donk in Oudenaarde, het natuurreservaat De Teut in Zonhoven, het Hellegatbos in Heuvelland en het Rozekensbos in Aalst. In het najaar gingen we naar het Liedekerkebos en Hertigembos in Liedekerke, het trammuseum van Schepdaal in Dilbeek, de Promenade de la Hoëgne in Jalhay, het provinciaal domein van Huizingen, het Hanenbos in Huizingen, het Kluizenbos in Aalst, het (naamloos) bos van Opzullik en het Hayesbos en Livierenbos in Brakel.

2020

Het jaar 2020 was een jaar die we niet vlug zullen vergeten. Het was een scharnierjaar waarin alles beter ging worden, maar het draaide helemaal anders uit. De winter begon met hevige stormen die heel wat schade aanrichten, telkens in het weekend, weekend na weekend, er leek geen einde aan te komen. Dit was echter niets, vergeleken met wat er aankwam vanuit China.

In Wuhan (China) werd er rond de jaarwisseling melding gemaakt van een nieuw longvirus met als naam covid19. Eerst was het zogezegd niet erger dan een gewone griep, daarna iets waar enkelen ouderen aan stierven, maar toen stierven ook volwassenen, kinderen tot zelfs babies. Niemand was veilig. In maart bereikte het virus ook Europa en de rest van de wereld. In vele Europese landen, ook in België, volgde een lockdown: alle bedrijven en winkels moesten dicht, velen op tijdelijke werkloosheid of telewerk en iedereen moest zich zoveel mogelijk isoleren om de verspreiding van het virus tegen te houden. Onze oefensessies en uitstappen werden uiteraard afgelast.

In het voorjaar was er een gevoel van samenhorigheid, allen tegen het virus met witte lakens die overal uit de ramen gingen om verplegers en dokters te steunen. Er vielen heel wat doden, we kregen het virus klein, maar niet weg. Er was ook economische schade, mensen kregen het moeilijk om alles te betalen en dus moesten de bedrijven, de winkels en tenslotte de horeca terug open.

In de zomer en het najaar waren velen de corona maatregelen beu en wilden ze terug sociale contacten en feesten alsof er geen virus was. Het resultaat was ernaar. Het virus flakkerde terug op tot een serieuze tweede golf. Een vaccin ging er ten vroegste in maart 2021 zijn, en dan enkel voor ouderen en het zorgpersonneel. In september moesten we beslissen: organiseren we iets voor het werkjaar 2020-2021 of niet? We besloten een sabbatjaar in te lassen.

Ontslagen uit het ziekenhuis, betekende niet volledig genezen. Zelfs vele maanden na de behandeling, waren er klachten van vermoeidheid, ademnood, pijn, hartproblemen, concentratieverlies, geheugenverlies en andere mentale problemen. Het virus tastte niet enkel de longen maar ook andere organen aan, met nieuwe ziektes en opnames tot gevolg.

De klimaatverandering zorgde terug voor nieuwe records in de zomer. Tijdens de bosbranden in Calfornië ging 4 miljoen hectaren in vlammen op, waarvan 8200 gebouwen en moesten tienduizenden mensen vluchten. In België kregen we een ongeziene hittegolf in augustus met temperaturen tot 38 graden, gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid zorgde dit voor heel wat hittestress, zieken en heel wat extra overlijdens.

In het licht van de gezondsheidscrisis kon er uiteindelijk toch een volwaardige regering gevormd worden op 30 september, maar liefst 493 dagen na de verkiezingen. De regering Wilmes tellen we hier niet mee, want dit was een noodregering met beperkte bevoegheden. De VS had een zeer woelig jaar, vooral rond de presidentsverkiezingen waar Donald Trump verloor tegen Joe Biden. Donald Trump wou zijn nederlaag niet toegeven en sprak van verkiezingsfraude, waarbij hij zijn sympatisanten bleef oproeren tot actie.

Tijdens de wintermaanden ging heel Europa in een tweede lockdown, omwille van de stijgende besmettingen en ziekenhuisopnames. Kerstmis en Nieuwjaar werd in eigen bubbel gevierd, terwijl een aantal het niet kon laten om te feesten en te reizen. Eén lichtpunt: de vaccins waren bijna klaar en prioritaire groepen konden vanaf januari gevaccineerd worden.

2021

In 2021 beheerste covid19 de actualiteit, met al zijn varianten, en het jojo aan maatregelen. De aangekondigde vaccins lieten lang op zich wachten maar tegen het einde van de zomer, was iedereen die het wilde, toch gevaccineerd. Het jaar werd afgesloten met een nieuwe variant die nog besmettelijker was dan de vorige en iedereen werd uitgenodigd voor een booster prik.

Indien we echt wilden, konden we enkele maanden onze activiteiten terug hernemen, maar organisatorisch gezien, was dit geen optie. De enige uitzondering was een vendelinitiatie in open lucht in de zomer, in de buurt van Anzegem. Verder was 2021 een jaar met bijzonder veel regen met in juli de eerste Belgische klimaatdoden, nadat verschillende steden werden overstroomd ten gevolge van een extreme regenbui. Vele huizen werden vernield of onbewoonbaar verklaard, heel hun huishouden weggespoeld en velen moesten bang afwachten op de verzekeringen. De klimaatconferentie later dat jaar was voor velen een teleurstelling.

2022

Het jaar 2022 werd gedomineerd door de oorlog van Rusland tegen Oekraine. In februari viel Rusland Oekraine binnen met als doel het hele land te annexeren, maar dat draaide anders uit, mede door het hevig verzet van het leger en steun uit Europa en Amerika. De wereld reageerde met economische sancties tegen Rusland, welke antwoorde door stelselmatig de gaskraan dicht te draaien. Zo belande Europa van een gezondheidscrisis in een energiecrisis, met hoge prijzen voor verwarming, elektriciteit, bouwmaterialen en voedsel. Het leven werd een pak duurder met een gemiddelde inflatie van 10%, wat vele gezinnen en bedrijven in moeilijkheden bracht.

Op persoonlijk vlak waren we vooral bezig met een nieuw huis te bouwen en dat liep niet op wieltjes. Dit project nam al de vrije tijd in beslag waardoor er voor vendelen geen tijd meer was, uitgezonderd enkele uitstapjes (Berlare, Gent, Lede, Neigem, Cap Blanc), enkele sessies en een optreden in Vollezele.

2023

Het jaar 2023 leek sterk op 2022. De oorlog van Rusland tegen Oekraine bleef maar duren en in Israel werd er strijd gevoerd tussen Hamas en de regering. Na de energiecrisis van 2022 volgde een voedselcrisis waar alles rond voeding uitzonderlijk duur werd. De klimaatcrisis zorgde voor overstromingen (Westhoek) en bosbranden in heel Europa. Een uitzonderlijk nate lente bracht de planten en bomen helemaal in de war, waardoor velen niet bevrucht werden of nog bloeiden in november. Daarna volgde een heel warme zomer tot nog in oktober, met hittegolf in september, waarna het begon te gieten zonder einde in zicht.

De nieuwbouw liep verder vertragingen op en regelmatig hielpen we met onvoorziene werken. Voor vendelen was er geen tijd, uitgezonderd enkele uitstapjes naar Berlare en Cap Blanc.