Wat is vendelen ?


Wat is vendelen ?

Vendelen is het kunstig zwaaien van kleurrijke vlaggen van 1.8 m x 1.8 m aan stokken van ongeveer 2.4 m waaraan een tegengewicht is bevestigd zodat het evenwichtspunt van het geheel niet in de vlag komt te liggen en men dus zodanig met afwisselende grepen een volledige vendelreeks kan afwerken, op muziek of tromgeroffel. Een traditionele vendelstok weegt al vlug 8 tot 10 kg.

Voor de jeugd bestaan er kleinere vlaggen, gaande van 1.2 m tot 1.6 m. Vendelen wordt tradioneel door mannen uitgevoerd, uitzonderlijk wordt er her en daar een vrouw toegelaten. Voor optredens worden zowel moderne als heraldische vlaggen gebruikt; bij heraldische vlaggen gebruikt men vaak de groepsvlag, de vlag van de landsheer of de patroonheilige, de vlag van de stad, de vlag van de regio(s) en/of de Europese vlag. Het vendelen is een eeuwenoude traditie die in heel Europa beoefend word en waarin zeer veel variatie zit tussen de verschillende groepen en regio's.

Bij iedere inhuldiging, viering, verwelkoming, processie, enz. in de geschiedenis komt men wel vaandeldragers of vendeliers tegen, wat niet verwonderlijk is, want het vendelzwaaien is een vertoon van kracht, stoerheid, fierheid en behendigheid van de vendelier, wat een streling is voor het oog.

Wat is wimpelen ?

Het wimpelen is een variant van het vendelen dat hoofdzakelijk door meisjes uitgevoerd wordt met kleinere vlaggen zonder tegengewicht. De vlaggen van 1.2 m of kleiner hebben een modern design met een kort handvat juist lang genoeg om met 2 handen te grijpen. De dunne stokken zijn gemaakt van bamboe of kunststof, en worpen zijn niet mogelijk door het ontbreken van een tegengewicht. Het wimpelen wordt vooral beoefend in de KLJ groepen.

Het wimpelen moet in schoonheid echter niet onder doen voor het vendelen. De opeenvolging van de verschillende draai-bewegingen en de snelheid van uitvoering van de verschillende oefeningen zijn tevens een streling voor het oog.

Wat is vendelzwaaien ?

Men spreekt over vendelzwaaien als de vlag beweegt zonder dat dit gebeurt volgens de opgelegde handelingen. Het mag er misschien op gelijken, maar de details kloppen niet. Vaak is de positie van de handen verkeerd en gebruikt men veel meer kracht dan nodig is.

Soms gebruikt men ook vlaggen zwaaien, als de term die het meest bekend is bij het grote publiek. Dit is echter een hele brede waaier, een jongen die met een speelgoedvlag zwaait, zwaait immers ook met een vlag maar het is absoluut geen vendelen.

Wat is een vaandrig ?

Elk gilde heeft één vaandrig; ook wel vaandeldraaier genoemd. De vaandrig is één van de belangrijkste personen in een gilde. Hij draagt en zwaait het vaandel, het min of meer heilig en gewijd symbool van de eenheid van broeders die zich erachter scharen. Het vaandel is een grote en zwaar geborduurde vlag met de patroonheilige of het symbool van de gilde erop. Er kan maar één vaandrig zijn in een groep, als er meerdere zijn moet men spreken over vendeliers.

De vaandrig zwaait het vaandel tijdens optochten en processies, hij zwaait over de koning en over overheden buiten het gilde, over nieuwe en overleden gildebroeders, over pas getrouwde leden en hij beschermt het vaandel alsof het zijn eigen leven is.

Wat is een vendelier ?

Een vendelier kan alleen of in group vendelen. Hij hanteert de vlag volgens bepaalde vastgelegde figuren. Bij een demonstratie volgen de figuren elkander willekeurig op. Bij een reeks echter werden de figuren nauwgezet vastgelegd zodat iedereen gelijk en op muziek (of tromgeroffel) de reeks mooi kan brengen.

Soms spreekt men ook over vendelzwaaier, vendeldrager, vendeldraaier of vlaggenzwaaier; maar dit wordt vaak ervaren als een belediging aan de vendelier. De genoemde termen tonen weinig tot geen respect tot wat de vendelier brengt.

Een vendelier vendelt met allerlei type vlaggen: grote, kleine, effen gekleurde, geborduurde, stadsvlaggen, streekvlaggen of de groepsvlag. Een vendelier wimpelt niet, dat is een heel andere discipline.

Wat is klassiek vendelen ?

Zodra de landvorst de schutters opriep, dienden zij zich op een centrale plaats te verzamelen, waarbij elke groep zijn eigen vaandel en vendel voerde. Het is wel zeker dat bij de aankomst de vendels neigden voor overheden en de landvorst bij wie schutters zich present melden. Waarschijnlijk is het dat uit het neigen en zwaaien het huidige vendelen is voortgekomen, temeer er nu alleen gevendeld mag worden als de schutterskoning present is. Deze term wordt enkel gebruikt binnen de gilden.

Wat is acrobatisch vendelen ?

Zoals in oeroude tijden werden tijdens de krijgsverrichtingen de vendels van het leger en zijn onderdelen meegevoerd. De vendels mochten nimmer ter aarde zijgen, zij mochten de grond niet raken. De drager, al werd hij gewond, diende te zorgen dat het vendel steeds boven de hoofden der strijders zichtbaar bleef. Was de drager dodelijk gewond, dan moest een makker het vaandel overnemen, dit vaandel werd dan ook ten koste van alles tot het laatst verdedigd.

Als men het acrobatisch vendelen van tegenwoordig beziet kan men zich voorstellen hoe een vendelier, gewond, zich kronkelt en wentelt om toch het vendel hoog te houden. Het vendel wordt nog steeds hoog in de lucht geworpen om daarna handig weer te worden opgevangen. Wellicht is het overdragen van het vendel door een dodelijk gewonde aan zijn strijdmakker(s) de oorsprong van het acrobatisch vendelen. Deze term wordt enkel gebruikt binnen de gilden.

Hoe wordt er beoordeeld tijdens wedstrijden ?

Elke schutterij met vendeliers heeft zo zijn eigen volgorde wat de vendelslagen betreft. Tijdens schuttersconcoursen zijn er speciale wedstrijden voor het vendelen. Er wordt op gelet dat de vendelslagen juist, gelijk en op tijd worden gemaakt door alle aanwezige vendeliers uit dezelfde vereniging. En er wordt op gelet dat de vendelslagen worden gemaakt die verplicht zijn om te maken.

Vendelgroepen zijn onderverdeeld in diverse klassen. De hoogste is de Superieur A en de laagste is de klasse Vaandelafdeling. Des te hoger de klasse, des te moeilijker zijn de vendelslagen en des te strenger wordt er gejureerd tijdens concoursen. Voor elke fout die er door één of meerdere juryleden gezien wordt, worden strafpunten gegeven.

Het klassiek vendelen, acrobatisch vendelen en de wedstrijden worden vooral in Nederlandse gilden georganiseerd. In België wordt er vooral gevendeld, in mindere mate gewimpeld.

Wat is vendelen in een schuttersgilde ?

Een van de bijzondere tradities binnen de Brabantse (Nederland) schuttersgilden is het vendelen of vendelzwaaien. De vendeliers voeren bij officiële optredens hun zwaaivendel mee. Onder begeleiding van tamboers voeren zij dan met hun vendel een kleurig en acrobatisch bewegingsspel op. Op de gildendag gaan de vendeliers mee in de optocht en voeren als besluit bij de massale opmars met tientallen gelijk een gezamenlijke vendelhulde uit. Een prachtig schouwspel en een van de hoogtepunten van de dag. In de wedstrijden daarna meten de vendeliers zich in behendigheid en perfectie bij het uitvoeren van de figuren, met als inzet een zilveren schildje.

De schutterij of het schuttersgilde was in vroegere tijden een soort burgerwacht, opgericht in de Middeleeuwen om de stad of het dorp te beschermen bij een aanval en de orde te handhaven bij oproer of brand. Ze waren meestal gegroepeerd volgens het wapen dat ze gebruikten: de handboog, de voetboog, kruisboog of het geweer en naar hun wijk.

De schuttersgilden zijn op heden nog zeer actief in Belgisch en Nederlands Limburg, Gelderland en in Noord-Brabant, maar zij hebben enkel een folkloristische functie.

Wat is de oorsprong van het vendelen ?

Het vendelzwaaien zou zijn oorsprong hebben tijdens de kruistochten of kort ervoor. Het was een militaire daad waarbij het legerstandaard werd bewogen. Later werden jonge officieren van de compagnie belast met het dragen van de compagniestandaard.

Met sierlijke bewegingen vergezelden en stuurden zij de buik van het leger. Tijdens de Middeleeuwen was er een nauw contact tussen de schuttersgilden en vendelzwaaiers (vendeldragers).

In afbeeldingen uit de 16e eeuw is te zien dat legereenheden en gilden vlaggen meevoeren van groot formaat. Dat wordt gedaan door vaandeldragers of vaandrigs genaamd. In militaire instructieboekjes uit de 16e eeuw worden bepaalde vaste figuren of slagen beschreven; deze zijn nu nog bekend als basisfiguren in het hedendaagse vendelzwaaien. Aanvankelijk hadden deze vaandels nog korte stokken, waardoor het zwaaien niet gemakkelijk moet zijn geweest.

Tijdens de 17e eeuw zou vendelzwaaien een hoofdmoment geweest zijn tijdens de Rederijkers feesten. Het werd individueel of in groep gebracht. Het vendelen was als een eerbetoon aan de wereldlijke autoriteiten. Later werd ook aan kerkelijke autoriteiten deze hulde gebracht.

Later in de 18e eeuw verschijnt de loden bol als contragewicht aan een langere stok. Het vaandel werd zodoende wel zwaarder, maar kreeg een veel betere balans waardoor de figuren gelijkmatiger uitgevoerd kunnen worden. In de Brabantse gilden werd tot halverwege de vorige eeuw door de vaandrigs nog met vaandels van rond de 10 kilo gezwaaid. Na die tijd zien we de veel lichtere vendels opkomen.

Na jaren van relatieve kalmte werd in de jaren ‘50 het vendelzwaaien nieuw leven ingeblazen door de KLJ, Katholieke Landelijke Jeugd, een jeugdbeweging. Zij begonnen hun leden aan te zetten deze mooie Vlaamse folklore verder te ontwikkelen door creatie van nieuwe figuren en series. In sommige afdelingen kreeg men de vendelmicrobe zo te pakken dat ze zelfstandig verder gingen.

Zowat gelijktijdig drong het vendelen ook door in de Vlaamse volksdansgroepen die de technieken nog verder verfijnden naar de vendelreeksen op muziek of tromgeroffel die we vandaag de dag kennen. Hieruit zijn ook enkele onafhankelijke vendelgroepen ontstaan, die door het combineren van authentieke en moderne reeksen de jeugd weet te bekoren tot het vendelen.

Het 'vlagvertoon' door de gilden wordt tegenwoordig meestal gedaan door vendeliers; de vaandrig zwaait zijn vaandel alleen nog maar bij zeer bijzondere gelegenheden.

In welke landen wordt er gevendeld ?

Buiten Vlaanderen en Nederland, wordt er ook nog gevendeld in enkele streken van Duitsland, Italië, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. Landelijk en ook regionaal zijn er veel verschillen in uitvoering. Sommige groepen vendelen altijd op muziek, anderen maken veel indruk met het naar elkaar toegooien van de vendels. Heel bekend zijn de vendelzwaaiers die optreden bij de palio's of paardenraces in sommige steden van Italie, met als bekendste die in Sienna.

Via de website http://vendelzwaaien.jouwpagina.nl is een schat aan informatie over vendelzwaaien te vinden, vooral uit het buitenland.

In welke groepen wordt er gevendeld ?

De meest traditionele zijn de gilden: om toe te treden moet je familie zijn of worden van een bestaand lid, of één van de oprichters zijn. Af en toe ziet men een vrouw maar hoofdzakelijk zijn het mannen die vendelen met heraldische vlaggen op traditonele muziek of tromgeroffel. Sommige gilden combineren dit met volksdansen, boogschieten of kruisboogschieten. Kinderen of jeugd worden niet toegelaten. De vendeliers dragen traditonele kledij en het is vooral de historische betekenis die van belang is.

Iets flexibeler zijn de volkskunstgroepen die wel iedereen toelaten, soms wat jeugd en een vrouw, maar toch nog vooral mannen die vendelen met heraldische vlaggen op traditonele muziek of tromgeroffel. De vendeliers dragen traditonele kledij en het is vooral de historische betekenis die van belang is. Het vendelen is hier vaak van secundair belang, om het volksdansen te begeleiden.

De Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ) zijn verspreid over heel vlaanderen en doen allerhande activiteiten om vooral de landelijke jeugd zinvol te animeren. Ze leren volksdansen, pyramide bouwen, wimpelen en vendelen. De meisjes en de jongens worden strikt gescheiden: volksdansen en wimpelen voor de meisjes, vendelen voor de jongens. Enkel pyramide bouwen is gemengd.

Niet elke afdeling doet elke KLJ-sport en sommige afdelingen doen enkel spelen en/of uitstappen. Ze vendelen en wimpelen ofwel op tromgeroffel, ofwel op moderne muziek en gebruiken hoofdzakelijk bannervlaggen of het zelf ontworpen symbool van hun afdeling. De kledij van de vendeliers is een wit hemd en witte broek met een gekleurde vendelband. De meisjes dragen een rok en t-shirt van eigen design. Bij de KLJ is vooral de sport, techniek en het streven naar perfectie van belang. De KLJ vendeliers zijn aanzienlijk groter dan de traditonele groepen.

Hier en daar zijn er dan nog onafhankelijke groepen, die zich niet willen binden aan één of andere strekking en vaak de experimentele toer op gaan. De moderne muziek en kledij slaagt aan bij het grote publiek, waardoor deze vaak vele leden hebben en dus meer gevraagd worden voor de grote manifestaties.

Wat is de betekenis van het woord vendel ?

V = Vrede
E = Eendracht
N = Noblesse
D = Discipline
E = Eer
L = Lach en Leven

Wat zijn de afmetingen van het vendel ?

De afmetingen van de vendels worden gesteld op 180 x 180 cm. De afmetingen van de vendels voor de jeugd zijn 140 x 140 cm (10-16 jaar) en 120 x 120 cm (t/m 10 jaar).

De stok van het vendel moet van hout zijn. Bovendien moet hij zo lang zijn, dat bij loodrechte stand van het vendel het diagonaal hangende vaandel de grond niet raakt. De lengte van de stok is dan in totaal 270 cm. De vendelstok voor de jeugdvendels moet in totaal 210 cm zijn.

Compleet zal stok en vendel met de boven omschreven maat 180 x 180 cm een gewicht moeten hebben van ongeveer 4 kg. Voor de jeugdvendels, met een maat van 140 x 140 cm, zal het gewicht van stok en vendel ongeveer 2,5 kg zijn.

Waar en wanneer kan er worden gevendeld ?

Overal waar er iets te vieren valt, kunnen vendeliers optreden; van een devote processie tot een carnavalstoet, van een braderij tot een historische evocatie, van een verjaardag tot een inhuldiging. De vendeliers treden op onder begeleiding van een tamboer, opgenomen of live muziek. De afwisseling van trommel en muziek geeft een mooie variatie aan het optreden.

Vendeliers zijn heel flexibel in hun optredens, ze kunnen op een podium optreden of afwisselend met andere groepen. Voor stoeten of parades is een optreden niet beperkt in tijd of afstand.

In de basis is er een vrij oppervlak nodig van minimaal 6 m x 6 m voor optredens, die zowel buiten bij zonnig weer als binnen met een minimale hoogte van 5 m kunnen worden uitgevoerd. Voor te vendelen in stoet is het aangeraden om de hele straat vrij te maken.

Waarom zou ik beginnen te vendelen ?

Ten eerste is het een gezonde sport die vooral de armspieren traint en de lenigheid bevordert, althans toch als dit gebeurt volgens de regels van de vendelkunst. Het is een sport met een doel, namelijk reeksen aanleren op muziek om deze dan te kunnen demonstreren voor het grote publiek. Het is dus niet zomaar eens een uur per week op de loopband of willekeurig met de vlag zwaaien, nee, het is vendelen.

Het vendelen is niet zo bekend, wat de bestaande vendeliers toch wel bijzonder maken tussen al de andere sporters. Je kan ermee uitpakken en iedereen staat te kijken als die vlag 4 meter of hoger in de lucht wordt geworpen. Vendelier zijn is echt iets bijzonders.

Het is een groepsgebeuren, er wordt geoefend om synchroon te vendelen, of afwisselend, waar je in beide gevallen elkaar goed moet aanvoelen. Het is bewegen op muziek en deze leren aanvoelen. Het is ook plezier maken en zeveren tussen pot en pint.

Vendeliers kunnen zowat op elk feest aantreden en worden ook veel gevraagd, ook in het buitenland. Als je dus graag de wereld wat verkent en nieuwe mensen wil leren kennen, is dit een bijkomend pluspunt.

Tenslotte is het ook een stuk cultuur, een stukje vlaamse geschiedenis, die we samen beleven, bewaren en uitbreiden voor de toekomstige generaties.

Wat is vendelen bij vendelkunstgroep Amico ?

Vendelen bij Amico is in de eerste plaats veel plezier maken. Er heerst vaak een losse sfeer en er wordt heel wat afgepraat. Het is een groep voor de mensen, door de mensen en met visie op de toekomst.

We vendelen met half grote vlaggen van 1.4 m bij 1.4 m met enkel zelf gemaakte stokken van ongeveer 2 m lang. Deze maat werd gekozen zodat de leeftijdsdrempel kan worden verlaagd tot 10 jaar, terwijl de vlag toch nog als groot en indrukwekkend overkomt bij het publiek. Organisatoren verkiezen vaak veel vendeliers en aangezien een kleinere vlag minder plaats nodig heeft en podium plaats beperkt is, is de keuze vlug gemaakt.

Sinds september 2009 hebben we ook kleine vlaggen van 1 m bij 1 m, geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Deze kleine vlaggen gebruiken we ook tijdens initiaties en als afwisseling van de grotere vlaggen. Aangezien de meeste groepen enkel grote vlaggen gebruiken, maakt dit ons uniek in de streek. De wimpelgroepen worden hier uiteraard buiten beschouwing gelaten.

We beperken het vendelen niet tot enkel mannen, maar ook vrouwen en jeugd zijn meer dan welkom. We willen ons ook niet beperken tot één bepaalde strekking, zoals enkel de volkskunst of het Vlaams nationalisme. Overal waar er iets te vieren is, kunnen wij aantreden. We stellen ons dus zo neutraal mogelijk op, met respect voor alle groeperingen en overtuigingen, maar met een blik op de toekomst.

We vendelen op zowel moderne als traditionele muziek, zodoende vindt iedereen wel ergens zijn gading in. In dit kader zijn muzikanten natuurlijk ook welkom bij ons. Vendelen en muziek spelen kan ook worden gecombineerd.

Onze vendelstokken verdienen bijzondere aandacht aangezien ze veel lichter zijn dan de traditionele stokken met bajonetsluiting. We verlaagden het totale gewicht respectievelijk naar 2 kg (half grote) en 1 kg (kleine) wat een enorm verschil maakt tijdens het vendelen.

We gaan ook regelmatig kijken naar andere groepen om zowel de evoluties te volgen als nieuwe contacten te leggen. Daarnaast doen we ook regelmatig uitstapjes puur voor het plezier en om de groepsfeer te bevorderen. Iedereen is vrij om hier al dan niet aan deel te nemen.

Zoals eerder gezegd, kunnen we overal optreden waar er wordt gefeest: kermissen, braderijen, eetfestijnen, verjaardagen, bruiloften, inhuldigingen, kerkelijke of Vlaamse feesten, etc. alsook in allerlei stoeten en processies. We geven ook losse demonstraties en initiaties. We hebben geen vaste prijzen maar laten die bepalen door de uitstraling van het evenement, het doelpubliek, de mogelijkheden tot verdere samenwerking, de gevraagde duur van het optreden en het aantal vendeliers die aanwezig kunnen zijn.