Meifeesten

Doorheen heel de maand mei in diverse groepen

Op de jaarlijkse meiboomplanting wordt het begin van de lente gevierd met oude volksspelen, het planten van de meiboom, het verbranden van de pop, dansen, zingen en/of vendelen.

Bij elk volksspel worden er punten gegeven naargelang de leeftijdscategorie (volwassenen, jeugd en kinderen). Traditioneel mogen enkel ongetrouwde mannen en vrouwen deelnemen aan de meispelen. De hoogst scorende man en vrouw worden meikoning (of meigraaf) en meikoningin (of meigravin) gekroond. Op dezelfde manier worden er ook 4 pages gekozen (jeugd en kinderen). Het zestal wordt vervolgens geëerd met mantel en kroon; en zijn de eregasten tijdens het hele gebeuren.

Er wordt ook een stoet gevormd van het park, waar de meiboomplanting traditioneel doorgaat, naar het stadhuis van de organiserende stad. De meiboom wordt meegedragen, ondersteund door de sterkste mannen, en wordt aan het stadhuis ingehuldigd door de burgemeester of vervangende schepen. De stoet gaat dan terug naar het park waar de meiboom stevig in de grond wordt gezet. De Margriet, een lintendans, wordt gedanst rond de meiboom waarbij op het einde de linten mooi rond de boom worden gevlochten door de dansers, zoals zichtbaar op de foto. Het verbranden van de pop, gevuld met stro, symboliseert het verjagen van de winter.

Hierna kunnen er optredens volgen (zowel dansen als vendelen), samendans en/of zang. Tijdens het hele gebeuren zijn er Breugheliaanse hapjes en drank te verkrijgen. Er is altijd één nationale meiboomplanting per jaar en naargelang de organiserende groepen, nog kleinere meifeesten met al dan niet buitenlandse groepen.